România va produce muniție pentru tancuri Abrams și de artilerie în parteneriat cu SUA, conform anunțului ministrului Economiei, Bogdan Ivan.
„Salt esențial în accelerarea producției industriei de apărare din România! Am semnat astăzi, în prezența delegației americane conduse de Chargé d’Affaires Michael Dickerson, Scrisorile de Solicitare care vor pune bazele Centrului European de Excelență pentru Muniție NATO în România”, a afirmat ministrul.
România, Scrisori de Solicitare
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a semnat două scrisori de solicitare, salutate de SUA, pentru a pune bazele Centrului European de Excelență pentru Muniție NATO în România.
„Cele două proiecte, în valoare de 220 de milioane de dolari, fac parte dintr-un împrumut pentru finanțare militară externă în valoare de 920 de milioane de dolari, acordat României în septembrie 2024 de Departamentul de Stat al SUA”.
România va produce muniție pentru tancuri Abrahams
Proiectele vizează muniție de 120 mm pentru tancurile Abrams și de 155 mm pentru artilerie, la standarde NATO. Finanțarea, parte a unui împrumut de 920 de milioane de dolari acordat de Departamentul de Stat al SUA în septembrie 2024, include 220 de milioane pentru aceste proiecte.
„În parteneriat cu Statele Unite, România va produce muniție pentru tancurile Abrams și muniție de artilerie la standarde NATO. Consolidăm astfel poziția României ca pilon de securitate și furnizor de capabilități strategice în regiune. Pe baza acestui parteneriat economic și militar cu Statele Unite, vom putea dezvolta atât producția, cât și capacitățile de testare, omologare și calificare”, a mai postat Bogdan Ivan pe Facebook.
Ivan: prin coproducția de muniție creștem forța industriei de apărare
Parteneriatul consolidează industria de apărare românească, securizează lanțul de aprovizionare NATO și întărește rolul României ca pilon de securitate în regiune.
„Implementarea cu succes a acestui tip de proiecte de coproducție dezvoltă capacități în întreaga regiune și consolidează parteneriatul nostru strategic bilateral. Această coproducție va securiza lanțul de aprovizionare pentru NATO, Statele Unite și România, făcând America și aliații noștri mai siguri. Prin aceste proiecte de coproducție de muniții la standarde NATO, creștem forța industriei de apărare românești”, a mai postat ministrul.
România, pilon de securitate în regiune
Ambasada SUA a subliniat că aceste proiecte sporesc capacitățile regionale și parteneriatul strategic bilateral, contribuind la siguranța aliaților. Producția va include și dezvoltarea capacităților de testare, omologare și calificare, marcând un pas important pentru industria de apărare din România.
„România și Statele Unite împărtășesc valori și principii comune. Odată cu implementarea Centrului European de
Excelență pentru Muniție NATO, vom consolida poziția României ca pilon de securitate și furnizor de capabilități strategice în regiune. Pe baza acestui parteneriat economic și militar cu Statele Unite, vom putea dezvolta atât producția, cât și capacitățile de testare, omologare și calificare”, a afirmat Michael Dickerson, Însărcinatul cu Afaceri al SUA.
Sursă expresspress.ro