Cotațiile internaționale ale petrolului au rămas aproape neschimbate luni, pe măsură ce investitorii monitorizează evoluțiile unui posibil acord de pace între Rusia și Ucraina, care ar putea reduce sancțiunile care perturbă fluxurile de aprovizionare globale.
Contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut cu un cent, ajungând la 74,73 dolari pe baril, în timp ce țițeiul US West Texas Intermediate a scăzut cu 7 cenți, la 70,67 dolari pe baril.
Piața continuă să urmărească progresele discuțiilor de pace, după ce președintele american Donald Trump și oficialii administrației sale au anunțat că au început discuții cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
„Dacă negocierile duc la o rezolvare, mai multe barili de petrol din Rusia ar intra în aprovizionările globale, ceea ce ar putea afecta negativ prețurile petrolului. În ciuda evoluțiilor negative, pe termen scurt, petrolul pare să beneficieze de semne pozitive pe partea cererii”, a declarat Priyanka Sachdeva, analist senior de piață la Phillip Nova.
Trump spune că se va întâlni cu Putin „foarte curând”
Președintele american Donald Trump a declarat ieri că ar putea să se întâlnească „foarte curând” cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre încheierea războiului din Ucraina.
Comentariile sale au avut loc pe măsură ce Statele Unite și Rusia se pregătesc pentru primele discuții în Arabia Saudită în zilele următoare.
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a spus, de asemenea, că Ucraina și Europa ar face parte din orice „negocieri reale” pentru a pune capăt războiului Moscovei, semnalizând că discuțiile dintre Statele Unite și Rusia sunt o oportunitate de a vedea cât de serioasă este intenția lui Putin în ceea ce privește pacea.
Sancțiunile impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană asupra exporturilor de petrol din Rusia au limitat livrările acesteia de energie și au perturbat fluxurile de aprovizionare maritime.
Americanii forează tot mai intens
Între timp, riscul unui război comercial global limitează prețurile după ce Trump a ordonat săptămâna trecută oficialilor economici și comerciali americani să analizeze tarifele reciproce pentru țările care impun tarife pe bunurile americane și să prezinte recomandările lor până în 1 aprilie.
Companiile energetice americane au pus în funcțiune săptămâna trecută noi platforme de foraj pentru petrol și gaze naturale pentru a treia săptămână consecutivă, pentru prima dată din decembrie 2023, conform unui raport al companiei de servicii energetice Baker Hughes.
Numărul platformelor de foraj, un indicator timpuriu al producției viitoare de petrol, a crescut cu două unități, ajungând la 588, în săptămâna care s-a încheiat în 14 februarie.
Sursă Informateca.ro: Sursa ta de informații actualizate și credibile