Măsurile fiscale propuse, criticate de economiști. Cristian Păun, profesor universitar de economie la Academia de Studii Economice (ASE) din București, a făcut o analiză grafică a structurii veniturilor în România și a argumentat că bazele pe care s-ar putea construi un sistem progresiv sunt fragile și ineficiente.
Măsurile fiscale propuse, criticate de economiști.
„Poza atașată arată structura veniturilor în România. Aproape 70% din venituri reprezintă venituri salariale. Dacă adăugăm și veniturile din prestații sociale (ajutoarele sociale), ne apropiem de 90%. Evident, te sperie faptul că ajutoarele sociale acordate sunt cam 1/3 din salariile plătite în economie.
Și te sperie și faptul că celelalte venituri nu contează aproape deloc (activități independente, agricole, din proprietate), cam tot ce se declară prin declarația de venituri”, a explicat Cristian Păun.
România are o structură a veniturilor diferită
Profesorul de economie a declarat că România are o structură a veniturilor diferită față de alte state europene care aplică deja impozitarea progresivă, iar aplicarea mecanică a acestui model ar fi ineficientă și chiar dăunătoare.
„Această poză este perfectă pentru a arăta că introducerea unui impozit progresiv este o mare aberație. Și că cei care o susțin sunt complet rupți de realitatea din România, habarniști de-a dreptul. Sunt mânați orbește de ideologie și nu de argumente economice și principii ancorate în concret.
Sau că, introducând acest impozit pe venituri în mare parte salariale (cu jumătate din ele aproape salarii minime) sau ajutoare sociale, statul pierde, nu câștigă mai nimic”, a afirmat profesorul de economie.
Care este soluția
Pentru ca impozitarea progresivă să aducă venituri semnificative la buget, ar fi nevoie de cote extrem de mari, care ar penaliza exact segmentul muncii calificate, a spus profesorul.
„Cotele ar trebui să fie imense pe o astfel de structură de venituri ca statul să câștige măcar ceva din impozitul progresiv, ceva gen 60-70% pe salarii peste dublul mediei, adică peste 10.000 lei net. Ceea ce ar face ca un astfel de sistem să descurajeze munca de valoare, munca cu valoare adăugată mare”, a subliniat Păun pe Facebook.
Sursă expresspress.ro